Πύργος: Πορεία διαμαρτυρίας από εργαζόμενους και συνταξιούχους για το ασφαλιστικό

Στους δρόμους βγήκαν χθες οι εργαζόμενοι στην Ηλεία λόγω του νέου ασφαλιστικού νόμου που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

 

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ενώθηκαν για ακόμα μια φορά και συμμετείχαν από κοινού στην 24ωρη γενική απεργία, με μοναδικό τους αίτημα την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου που θα καταδικάσει τον εργατικό κόσμο και τους συνταξιούχους.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν τα εργατικά συνδικάτα της Ηλείας, συνταξιούχοι, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, δάσκαλοι και καθηγητές.

Η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου, πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στο 2ο Λύκειο Πύργου, θέλοντας να δώσουν σαφές μήνυμα πως ο νόμος αυτός αναμένεται να φέρει στο «χείλος του γκρεμού» αρκετές οικογένειες.

Βασικό αίτημα η κατάργηση
ν. Κατρούγκαλου

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενισχύει σε σημαντικό βαθμό τον καταστροφικό για πολλούς νόμο Κατρούγκαλου. Τόνισε πως θίγει συμφέροντα του κλάδου και προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στον κλάδο της εκπαίδευσης, αναφέροντας πως θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους έως ότου πραγματοποιηθούν.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πύργου Αντωνία Μπρη, στάθηκε στις διεκδικήσεις που έχουν επανειλημμένα αναφέρει και δεν είναι άλλες από την επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, των ρυθμίσεων για τους εκπαιδευτικούς με τα όρια συνταξιοδότησης που έχουν καταργηθεί, την άμεση εφαρμογή όλων των αμετάκλητων αποφάσεων της ολομέλειας του συμβουλίου της επικρατείας και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ελεγκτικού συνεδρίου σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος τέθηκε ενάντια στην ψήφιση του νέου νομοσχεδίου τονίζοντας πως αποτελεί συνέχεια των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μεγάλη μείωση συντάξεων. Επιπλέον, σχολίασε τη μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης περί κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά αντιθέτως τον ενίσχυσε ακόμα περισσότερο. Απαίτησε τέλος την κατάργηση όλων των μέτρων που τσακίζουν τον εργατικό και συνταξιουχικό κόσμο.

Κεντρική συγκέντρωση

Η κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία του ΟΤΕ ξεκίνησε στις 10:30, όπου εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με πανό και συνθήματα εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις σημαντικές αλλαγές σε κύριες-επικουρικές συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι κομβικές αλλαγές και τα ψιλά γράμματα του νέου νόμου επηρεάζουν τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους και ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Όπως τόνισαν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση κατέθεσε για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως 60%. Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που επέφερε μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.

Ομιλίες

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου και Περιχώρων Πέτρος Καπαρέλης, που σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά αποτελεί «επίθεση» στον εργατικό και συνταξιοδοτικό κόσμο. Επιπλέον, ανέφερε πως οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης μένουν στα χαρτιά και η ανάπτυξη αποτελεί όνειρο απατηλό.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης μίλησε για τα προβλήματα που προκαλεί στον αγροτικό κόσμο ο συγκεκριμένος νόμος, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την επιβίωση αγροτικών οικογενειών μιας και περισσότερο από το 50% του εισοδήματός τους εξαφανίζεται για την κάλυψη υποχρεώσεων.

Η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου-Κυλλήνης Ζωή Τσάση επεσήμανε τις δύσκολες καταστάσεις που θα προκαλέσει σε όλα τα επαγγέλματα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πού όπως είπε χαρακτηριστικά «θα προβλέπει μόνο όσα θα μας παίρνουν».

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εμπορικών Καταστημάτων Ηλείας Νίκος Γκότσης, που αρχικά ζήτησε όλοι μαζί να ενώσουν τις γροθίες τους το επόμενο διάστημα και να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο ο αγώνας, ενώ καταδίκασε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση, παλεύοντας για δωρεάν και δημόσια κοινωνική ασφάλιση και υψηλές παροχές υγείας-πρόνοιας. Επεσήμανε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος σε εργατικό κόσμο και συνταξιούχους, ενώ τόνισε πως οι προεκλογικές υποσχέσεις αποτελούν όνειρο. Κλείνοντας, υποστήριξε πως όλα κερδίζονται με αγώνα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου με πανό και συνθήματα θέλησαν να δώσουν μήνυμα αφύπνισης και στον υπόλοιπο κόσμο.