Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ενημέρωση για όλα

Ευρεία ενημέρωση σχετικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο υπήρξε χθες κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Πύργου.

Συζήτηση που εντασσόταν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το συγκεκριμένο έργο, με τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας (σ.σ. Energean), να ενημερώνουν το Σώμα για όλες τις πτυχές του αλλά και να απαντούν στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν…

Απόφαση για το θέμα (σ.σ. τι στάση θα τηρήσει το δημοτικό συμβούλιο και ποια άποψη θα εκφέρει), δεν πάρθηκε χθες, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε επόμενη συνεδρίαση…

Ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα Δημήτρης Γόντικας και ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου κατά την παρουσίαση του project ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Δυτικού Κατακόλου επισήμαναν πως με την εκμετάλλευση του πρόκειται να δημιουργηθεί ένας νέος αναπτυξιακός πόλος για τον δήμο Πύργου και το νομό Ηλείας γενικότερα.

Ειδικότερα, ο κ. Γόντικας παρουσίασε τη συνολικότερη δραστηριότητα της Energean, η οποία μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Edison E&P, αποκτά παρουσία σε εννέα χώρες της Μεσογείου με ημερήσια παραγωγή περί τις 70 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου και βεβαιωμένα αποθέματα περί τα 610 εκατ. βαρέλια.

Ο κ. Γόντικας επισήμανε ότι η δραστηριότητα της Energean από το 2007, στον Πρίνο, χαρακτηρίζεται από μηδέν περιβαλλοντικά ατυχήματα, 200 νέες θέσεις εργασίας, 166 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, 136 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία της Καβάλας και 16 εκατ. σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Νικολάου παρουσίασε την πορεία του project ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Κατάκολο, επισημαίνοντας ότι η Energean επέλεξε να προχωρήσει στη διενέργεια πλάγιας γεώτρησης από τη στεριά, σε γη δίπλα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού στο βουνό του Κατακόλου, προς το κοίτασμα, παρόλο που το εγχείρημα είναι μεγαλύτερου κόστους.

Ο ίδιος παρουσίασε τις τεχνικές πλευρές του έργου, δίνοντας έμφαση στο θέμα της ασφάλειας τονίζοντας  ότι, εφόσον δεν υπάρξουν γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις η πιλοτική γεώτρηση μπορεί να ξεκινήσει σε έναν περίπου χρόνο. Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε ακόμη στις αναπτυξιακές προοπτικές και στα συγκεκριμένα οφέλη, κάνοντας λόγο για 60 με 70 άμεσες θέσεις εργασίας και τριπλάσιες έμμεσες, δημιουργία νέων υποδομών και ενίσχυση υφιστάμενων, η προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου από την τοπική κοινωνία κ.α.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Κώστας Νικολόπουλος, συντονιστής της ομάδας που εκπόνησε την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, παρουσιάζοντας όλα τα δεδομένα που έχουν ληφθεί υπ` όψιν για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται πως με βάση τα σημερινά δεδομένα, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου περιέχει 10,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ η ερευνητική δραστηριότητα της Energean έχει ως στόχο την αξιοποίηση και των ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συζήτησης έγιναν τοποθετήσεις και τέθηκαν ερωτήματα από τους επικεφαλής των παρατάξεων, από δημοτικούς συμβούλους και από εκπροσώπους Περιβαλλοντικών συλλόγων και συλλογικοτήτων…

Αντωνακόπουλος: «Είμαι επιφυλακτικός…»

Με δήλωση του στην ΠΑΤΡΙΣ ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Το θέμα της εξόρυξης στο Κατάκολο ήταν από τα πρώτα θέματα που θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο. Το Σεπτέμβριο ζητήσαμε παράταση στην διαβούλευση κάτι που πετύχαμε και σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε εδώ τους εκπροσώπους της εταιρείας για να μας ενημερώσουν. Δεν λαμβάνουμε καμία απόφαση. Θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση που θα αποφασίσουμε… είναι μια δύσκολη απόφαση αφού δεν μιλάμε για μια εύκολη υπόθεση αλλά για κάτι που μπορεί ν` αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής, αναπτυξιακά, οικονομικά, περιβαλλοντικά. Ακόμα και ο χρόνος που έχουμε είναι λίγος αφού το θέμα απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση σε βάθος για να μιλήσει κάποιος σίγουρα και απόλυτα. Κι αυτό ακόμα δεν έχει γίνει εκτός από τους επιστήμονες που συνεργάζονται με τους επενδυτές. Η επιστήμη βεβαίως έχει τις απόψεις της, τις τοποθετήσεις της, τα συμφέροντα της πολλές φορές. Η επιστήμη στην υπηρεσία της οικονομίας γιατί υπάρχει και η επιστήμη στην υπηρεσία της Κοινωνίας. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε… είμαι επιφυλακτικός».

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Πύργου, μεταξύ άλλων, πρότεινε στους εκπροσώπους της εταιρείας ο δήμος Πύργου να παίρνει το 2% επί των εσόδων της παραγωγής με τον κ. Γόντικα να ανταπαντά πως –εκ των πραγμάτων- δεν μπορεί να τοποθετεί επ` αυτού, μιας και η σύμβαση αποτελεί νόμο του Κράτους κι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με μια (νέα) νομοθετική ρύθμιση.